House Müller Gritsch / AFGH

first_img Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/1706/house-muller-gritsch-afgh Clipboard Save this picture!+ 30 Share Year:  House Müller Gritsch / AFGH 2007 Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/1706/house-muller-gritsch-afgh Clipboard “COPY” CopyHouses•Lenzburg, Switzerlandcenter_img House Müller Gritsch / AFGHSave this projectSaveHouse Müller Gritsch / AFGH CopyAbout this officeAFGHOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLenzburgWoodHousesSwitzerlandPublished on June 02, 2008Cite: “House Müller Gritsch / AFGH” 02 Jun 2008. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemSynthetics / AsphaltMitrexSolar RoofMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialLinoleum / Vinyl / Epoxy / UrethaneTerrazzo & MarbleTerrazzo Flooring – Terroxy Resin SystemsMetal PanelsTrimoMetal Panel Finishes – ArtMePanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsMega-Panel Facade SystemsStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Iconic SeriesBricksFeldhaus KlinkerFacing Bricks – Waterstruck VascuWallcovering / CladdingLinvisibileLinvisibile Boiserie and Skirting Systems | OrizzonteMetal PanelsRHEINZINKPanel Systems – Horizontal PanelDoorsJansenFire Doors – Janisol 2 EI30 70 mmSlabs / Plates / SheetsMetadecorMetal Facade Blade – MD LamelMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?House Müller Gritsch / AFGH是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Switzerland Text description provided by the architects. House Müller Gritsch in Lenzburg. The artist couple Barbara Müller and Stefan Gritsch lived for 25 years in the former carpenter’s workshop shed of Barbara Müller’s father. The sale of the building offered the couple the possibility to construct a new house in the yard of the building complex, on condition that the building costs did not exceed the funds raised from the sale.Save this picture!Recommended ProductsLightsLonghiLamp – AkileleEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornLightsLouis PoulsenLamps – AJ CollectionThe only feasible way to realise the substantial spatial program involved at the set price of CHF. 580,000 was to design the house in prefabricated wooden elements. The existence of a previous basement made excavation works superfluous and, after prefabrication, allowed the erection of building to be undertaken in record time. The end result was a cubic price of CHF. 480.Save this picture!However, it should be emphasised that the search for innovative solutions was not merely motivated by the cost constraints. The resulting architecture deliberately mirrors a conscious attitude that defies the polished superfluity so deeply ingrained in contemporary lifestyles and attempts instead to address more substantial issues. The finished project affords the artists, who spend much of their time at home, spatial variety and complexity, and encourages both users and visitors to explore and rediscover the house anew. In this sense the house constitutes an introverted vessel, complementing the nature of artistic work whilst simultaneously creating deliberate links with the outside world. Save this picture!Considerable emphasis was placed on the relation towards the surroundings. The windows are placed in such a manner to frame Lenzburg castle, the Staufberg or the Goffersberg as if they were pictures. In terms of urban planning, the polygonal volume and the neighboring carpenter’s workshop form a courtyard around which the studios and the kitchen are orientated. The 1 1/2-storey living room constitutes the spatial focus of the house out of which all of the rooms are elaborated around the central nucleus, containing the chimney and the staircase.Save this picture!The house is conceived as a spatial continuum, enabling a wide variety of spatial relations. Both of the two studios can be partitioned from each other, but simultaneously can be read as an extended living room.Project gallerySee allShow lessDe Rokade / Arons en Gelauff ArchitectenSelected ProjectsAquino House / Augusto Fernández Mas (K+A Diseño)Selected Projects Share Area:  232 m² Year Completion year of this architecture project ArchDaily Architects: AFGH Area Area of this architecture project “COPY”last_img read more